Kalendarium maja 2023

Kalendarium maja 2023 roku. Kalendarz świąt znanych i świąt nietypowych oraz ważniejsze i ciekawe daty.

kalendarium maja
  1. Święto Kaszanki, Święto Konwalii
  2. Dzień Grilla, Międzynarodowy Dzień Harrego Pottera
  3. Dzień Słońca, Dzień Bez Komputera
  4. Dzień Garncarza, Międzynarodowy Dzień Gwiezdnych Wojen
  5. Dzień Bez Makijażu, Światowy Dzień Higieny Rąk
  6. Międzynarodowy Dzień Bez Diety
  7. Europejski Dzień E-Aktywności Obywatelskiej
  8. Światowy Dzień Osła
  9. Dzień Okulistyki
  10. Dzień Zołzy
  11. Dzień Bez Śmiecenia
  12. Międzynarodowy Dzień Limeryków
  13. Międzynarodowy Dzień Hummusu
  14. Dzień Farmaceuty
  15. Międzynarodowy Dzień Nylonowych Pończoch
  16. Dzień Światła
  17. Światowy Dzień Pieczenia
  18. Międzynarodowy Dzień Muzeum
  19. Dzień Dobrych Uczynków
  20. Międzynarodowy Dzień Płynów Do Mycia Naczyń
  21. Dzień Odnawiania Znajomości
  22. Dzień Pac Mana
  23. Światowy Dzień Żółwia
  24. Dzień Braci, Dzień Ślimaka
  25. Dzień Piwowara, Dzień Królewny
  26. Dzień Samolotów z Papieru
  27. Dzień Diagnosty Laboratoryjnego
  28. Światowy Dzień Hamburgera
  29. Dzień Działacza Kultury
  30. Światowy Dzień Soku
  31. Dzień Rodzeństwa

Kalendarium maja: 17 maja – Światowy Dzień Pieczenia

Corocznie 17 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pieczenia. Tego dnia łasuchy ruszają do swoich kuchni i zaczynają piec ciasta, ciasteczka, babeczki… I wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, aby tego dnia upiec coś pysznego. Przecież jest tyle prostych i szybkich receptur, że wystarczy tylko chcieć. My polecamy przepis na proste i szybkie ciasto cytrynowe z jabłkami i żurawiną. Już podczas pieczenia w całym domu pojawia się cudowny jego zapach…mmm… Poniżej przepis.

światowy dzień pieczenia

Przepis na proste i szybkie cytrynowe ciasto z jabłkami i żurawiną

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 cytryna
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 duże jabłka
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 szczypty drobnej soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • oraz cukier puder na lukier

Wskazówki:

Podane proporcje pasują do formy 24X24 cm lub do formy tzw. keksówki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp mąką. Piekarnik włącz na 170 stopni Celsjusza, najlepiej grzanie góra-dół.

Sposób wykonania:

Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę. 

Cytrynę umyj, sparz i zetrzyj z niej skórkę. Wyciśnij dokładnie sok – do jabłek wlej ok. 2 łyżki i wymieszaj.

Żurawinę posiekaj lekko.

Obie mąki, proszek do pieczenia i sól przesiej przez sito. Doda to ciastu puszystości.

Jajka ubij z cukrem, dodaj skórkę z cytryny. 

Miksując dodawaj w 2-3 partiach mąkę z dodatkami i olej. 

Na koniec dodaj jabłka i żurawinę i wymieszaj wszystko.

Przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut – sprawdź patyczkiem przed wyjęciem.

Ciasto po upieczeniu lekko wystudź, a z reszty soku z cytryny zrób lukier. Polukruj jeszcze lekko ciepłe ciasto.

Podawaj z filiżanką dobrej herbaty.

Smacznego Światowego Dnia Pieczenia!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top