Kalendarium maja 2023 roku. Kalendarz świąt znanych i świąt nietypowych oraz ważniejsze i ciekawe daty.
- Dzień Grilla, Międzynarodowy Dzień Harrego Pottera
- Dzień Słońca, Dzień Bez Komputera
- Dzień Garncarza, Międzynarodowy Dzień Gwiezdnych Wojen
- Dzień Bez Makijażu, Światowy Dzień Higieny Rąk
- Międzynarodowy Dzień Bez Diety
- Europejski Dzień E-Aktywności Obywatelskiej
- Światowy Dzień Osła
- Dzień Okulistyki
- Dzień Zołzy
- Dzień Bez Śmiecenia
- Międzynarodowy Dzień Limeryków
- Międzynarodowy Dzień Hummusu
- Dzień Farmaceuty
- Międzynarodowy Dzień Nylonowych Pończoch
- Dzień Światła
- Światowy Dzień Pieczenia
- Międzynarodowy Dzień Muzeum
- Dzień Dobrych Uczynków
- Międzynarodowy Dzień Płynów Do Mycia Naczyń
- Dzień Odnawiania Znajomości
- Dzień Pac Mana
- Światowy Dzień Żółwia
- Dzień Braci, Dzień Ślimaka
- Dzień Piwowara, Dzień Królewny
- Dzień Samolotów z Papieru
- Dzień Diagnosty Laboratoryjnego
- Światowy Dzień Hamburgera
- Dzień Działacza Kultury
- Światowy Dzień Soku
- Dzień Rodzeństwa
Kalendarium maja: 17 maja – Światowy Dzień Pieczenia
Corocznie 17 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pieczenia. Tego dnia łasuchy ruszają do swoich kuchni i zaczynają piec ciasta, ciasteczka, babeczki… I wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, aby tego dnia upiec coś pysznego. Przecież jest tyle prostych i szybkich receptur, że wystarczy tylko chcieć. My polecamy przepis na proste i szybkie ciasto cytrynowe z jabłkami i żurawiną. Już podczas pieczenia w całym domu pojawia się cudowny jego zapach…mmm… Poniżej przepis.
Przepis na proste i szybkie cytrynowe ciasto z jabłkami i żurawiną
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1 cytryna
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 duże jabłka
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml oleju
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 szczypty drobnej soli
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- oraz cukier puder na lukier
Wskazówki:
Podane proporcje pasują do formy 24X24 cm lub do formy tzw. keksówki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp mąką. Piekarnik włącz na 170 stopni Celsjusza, najlepiej grzanie góra-dół.
Sposób wykonania:
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę.
Cytrynę umyj, sparz i zetrzyj z niej skórkę. Wyciśnij dokładnie sok – do jabłek wlej ok. 2 łyżki i wymieszaj.
Żurawinę posiekaj lekko.
Obie mąki, proszek do pieczenia i sól przesiej przez sito. Doda to ciastu puszystości.
Jajka ubij z cukrem, dodaj skórkę z cytryny.
Miksując dodawaj w 2-3 partiach mąkę z dodatkami i olej.
Na koniec dodaj jabłka i żurawinę i wymieszaj wszystko.
Przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut – sprawdź patyczkiem przed wyjęciem.
Ciasto po upieczeniu lekko wystudź, a z reszty soku z cytryny zrób lukier. Polukruj jeszcze lekko ciepłe ciasto.
Podawaj z filiżanką dobrej herbaty.
Smacznego Światowego Dnia Pieczenia!