W maju jak w gaju, bo maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko dokoła cudownie się zieleni, rozkwitają kwiaty, świat wypełnia się kolorami i zapachami.
W maju jak w gaju, kolorowym i pięknym. W ogrodach królują magnolie, bzy lilaki, kwitną drzewa owocowe, poniżej rozwijają swe pąki tulipany, konwalie, stokrotki, niezapominajki.
O co warto zadbać, aby w naszym ogródku było w maju jak w gaju?
W maju siejemy i wysadzamy sadzonki do gruntu. Oczywiście pamiętając o zimnych ogrodnikach Pankracym, Serwacym i Bonifacym (12-14 maja) oraz zimnej Zośce (15 maja), rośliny wrażliwe na zimno sadzimy w drugiej połowie miesiąca.
Odchwaszczając rabatki i szykując miejsce dla naszych roślinek warto pamiętać, że wiele roślin uważanych za chwasty jest jadalnych, ma właściwości lecznicze i może być pomocnych również przy pielęgnacji naszych ogródków. Można na przykład pokusić się o zrobienie gnojówki z mniszka lekarskiego czy pokrzywy.
Bez wątpienia pełne ręce roboty mają w maju zielarze, pasjonaci dzikiej kuchni i wszyscy “zielono zakręceni” To czas zbiorów i robienia zapasów. Przy ogromnej obfitości jaką obdarowuje nas natura, maj jest zdecydowanie za krótki. 🙂
Co można zbierać i przetwarzać w maju?
Poniżej krótka lista znanych i tych trochę mniej znanych ziół, dzikich warzyw, krzewów i drzew, z których możemy pozyskać surowce na herbatki, sałatki, kiszonki, nalewki, syropy, maści czy aromatyczne octy.
- mniszek lekarski
- pokrzywa
- bluszczyk kurdybanek
- babka lancetowata, babka zwyczajna
- krwawnik pospolity
- jasnoty : biała, purpurowa, różowa, plamista, gajowiec żółty
- dąbrówka rozłogowa
- podagrycznik pospolity
- czosnaczek pospolity
- stokrotka pospolita
- fiołek trójbarwny i fiołek polny
- malina
- jeżyna
- poziomka
- tasznik pospolity i tobołki polne
- iglica pospolita
- przetaczniki
- glistnik jaskółcze ziele
- czosnek niedźwiedzi – objęty jest częściową ochroną: „Zbiór ręczny z licznych populacji, wyłącznie na obszarze województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Należy zostawić nie mniej niż 75% populacji. Nie należy uszkadzać części podziemnych.” (Dz.U. 2014 poz. 1409)
- bodziszek cuchnący
- bez lilak, bez czarny, bez koralowy
- kasztanowiec
- głóg
- kalina
- czeremcha zwyczajna
- sosna
Jak widać natura nas rozpieszcza, to przecież tylko kilka roślin, które nas otaczają. Niewątpliwie można byłoby dopisać tu znacznie więcej i więcej. Zapraszam do lektury innych artykułów w dziale Zielarnia, które mogą stać się inspiracją do tworzenia fantastycznych rzeczy. Już na dniach pojawi się artykuł na temat octów, które zrobione własnoręcznie są znacznie zdrowsze niż sklepowe.
Z miłością
Agnieszka