Afrodyzjaki to substancje zwiększające potencję i popęd płciowy. Mogą działać gwałtownie, ale również delikatnie, aby dodać uroku romantycznej kolacji. Masz je na wyciągnięcie ręki…
Afrodyzjaki to substancje, które mają wpływ na poziom hormonów płciowych i działają na przewodnictwo dopaminergiczne. Afrodyzjakami mogą być substancje farmaceutyczne lub naturalne produkty, które – bardzo często – spożywamy nie kojarząc ich z miłością. Trzeba jednak przyznać, że afrodyzjaki niewiele mają wspólnego z miłością, rozumianą w sensie uczuć. To raczej sposób na pobudzenie energii seksualnej, a ta nie zawsze połączona jest z uczuciem zakochania.
Naturalne afrodyzjaki w kuchni dla uprzyjemnienia wieczoru
Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że dany produkt może być traktowany jako afrodyzjak. Jemy, pijemy, przygotowujemy potrawy i nie patrzymy na takie produkty jak na coś wyjątkowego. Trzeba tu jednak wyraźnie powiedzieć, że chcąc osiągnąć efekt WOW! musielibyśmy zjeść pewnych produktów naprawdę wielkie ilości. W tej kwestii należałoby się wcześniej skonsultować z lekarzem lub przynajmniej farmaceutą i sięgnąć po preparaty farmakologiczne. My zajmiemy się delikatnymi afrodyzjakami, które wprawią w dobry nastrój i nie będą miały nic wspólnego z apteczną półką.
Magia afrodyzjaków – sięgnij po przyprawy i zioła
Zioła i przyprawy mają moc nie tylko leczącą i wspomagającą leczenie. To również coś, co może pomóc nam przygotować wyjątkową kolację. Warto więc zaopatrzyć się w kardamon, cynamon, imbir, wanilię, lubczyk ogrodowy, gałkę muszkatołową, pieprz (koniecznie tylko świeżo mielony), chilli i ostrą paprykę, cząber. Są one w znacznej większości kuchni, więc nie trzeba szczególnie ich szukać. Dania słodkie i wytrawne, doprawione tymi aromatycznymi przyprawami na pewno zasmakują.
Cebula jako afrodyzjak??
Tak, cebula to doskonały afrodyzjak, pod warunkiem, że się z nią nie przesadzi i poda ją w odpowiedni sposób. Zupa cebulowa z chrupiącymi grzankami i przypieczonym serem będzie doskonała na romantyczną kolację. Lampka dobrego, białego wina będzie tu prawdziwą przysłowiową wisienką na przysłowiowym torcie. Podobnie jest z czosnkiem – spróbuj go zapiec, a zobaczysz jak pysznie smakuje, a przy tym traci swój drażniący niektórych zapach. Nie należy przekreślać produktów o intensywnych smakach i zapachach, pozornie odstraszających. Zawsze przecież można użyć po posiłku szczoteczki do zębów, prawda? Por ma podobne działanie, więc w ostateczności można nim zastąpić cebulę.
Afrodyzjaki na deser
Jednymi z najpopularniejszych deserowych afrodyzjaków są truskawki, czekolada, kakao i szampan. Ale na nich nie kończy się lista: miód, awokado (doskonała baza do słodkich musów), orzechy włoskie, suszone owoce (morele, daktyle, figi). To również aromatyczna kawa, mleko kozie i koktajle mleczne. Takim klasycznym afrodyzjakowym połączeniem są truskawki z szampanem, często w towarzystwie bitej śmietany. W przypadku tej ostatniej warto użyć najlepszej kremówki i nie zastępować jej mlekiem zmiksowanym ze śmietanopodobnym proszkiem…
Kolacja z afrodyzjakami w roli głównej
Romantyczna kolacja nie musi oznaczać skromnego posiłku z lekkimi daniami w ilości mikroskopijnej. Można i nawet warto pokusić się o przygotowanie „konkretnego menu”. Befsztyk tatarski, czyli nasz popularny tatar, krwisty befsztyk z wołowiny o doskonałej jakości, dziczyzna, ryby. Tak, to naprawdę są afrodyzjaki.
Owoce morza (małże, ostrygi, krewetki), kawior, szparagi, sery kozie, ser roquefort, a nawet grzyby (trufle, smardze) i jajka. Pole do popisu jest spore, wystarczy tylko znać wzajemne upodobania smakowe i sukces murowany. Nikt nie odejdzie od stołu nienasycony…
Afrodyzjaki afrodyzjakami, ale gdzie miłość?
Czasami najlepsza kolacja, wykwintna restauracja i dania z najwyższej półki mogą okazać się niewypałem. Jeśli między dwojgiem ludzi nie zaiskrzy, jeśli nie zadziała tzw. chemia to raczej żaden afrodyzjak tu nie pomoże. Oczywiście mówimy o miłości w sensie uczuć, namiętności dwojga zakochanych, a nie o zwyczajnym i bezuczuciowym seksie… Nic bowiem tak nie działa na zmysły jak widok, zapach i głos tego, kogo kochamy. I takiej własnie miłości życzymy naszym Czytelnikom na każdy dzień, nie tylko na Walentynki.
Przepisy na romantyczną kolację – gotuj z nami!
Zupa cebulowa*
Składniki na 2-3 porcje:
- ok. 400 g cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 50 g masła
- sól do smaku
- 1 lekko czubata łyżeczka suszonego tymianku
- ok. 130 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- ok. 700 ml bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka., a więc wzdłuż na pół, a potem również wzdłuż na plasterki. W garnku z szerszym dnem rozgrzej oliwę z połową masła. Dodaj pokrojoną cebulę i na średnim ogniu podsmaż ją mieszając często. Cebula powinna się lekko podsmażyć, ale nie przypalić, bo zupa będzie gorzka. Do cebuli dodaj resztę masła i wlej wino. Na małym ogniu duś przez 3-4 minuty, mieszaj. Do garnka z cebulą wlej bulion, dodaj tymianek i sól. Zupę gotuj pod przykryciem i na małym ogniu przez około 15-20 minut. Przed podaniem dopraw ją ewentualnie solą do smaku. Gotową możesz zmiksować blenderem, całkowicie lub tylko częściowo.
Zupa cebulowa cudownie harmonizuje się ze smakiem sera, zwłaszcza przypieczonego. Możesz zatem zrobić grzanki z pieczywa pszennego z plastrem (lub wiórkami) ulubionego żółtego sera. Innym sposobem jest wlanie zupy do miseczki, w której można zapiekać. Na wierzchu ułóż grubszy kawałek bułki pszennej lub bagietki z plastrem sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 ℃, zapiecz aż ser dobrze się zrumieni.
Szparagi z sosem holenderskim*
Składniki sosu holenderskiego:
- 2 żółtka kurzych jaj
- 200 g klarowanego masła
- 3 łyżki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
- świeżo mielony biały pieprz
- sok z cytryny
Masło roztop w garnuszku. Do miseczki dodaj żółtka jaj i białe wino, ubij je razem trzepaczką na puszystą masę w kąpieli wodnej. Czyli miskę ustaw na garnku, w którym wrze niewielka ilość wody. Para podgrzewa miskę, a tym samym masę jajeczno-winną i zaparzy ją. Stopniowo dodawaj stopione masło, mieszając ciągle trzepaczką – najlepiej rózgową. Na końcu dodaj sól, biały pieprz oraz sok z cytryny do smaku.
Tak przygotowanym sosem polej ugotowane lub zgrillowane szparagi.
Tosty z pastą z awokado i czosnku, z gruszkami i suszonymi pomidorami*
Składniki:
- chleb pszenny tostowy
- 1 awokado mocno dojrzałe
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz – do smaku
- 1 gruszka
- suszone pomidory w oliwie
Czosnek obierz i rozetrzyj z odrobiną soli lub przeciśnij przez praskę. Awokado obierz, usuń pestkę. Skrop cytryną i rozgnieć widelcem lub blenderem. Dodaj czosnek, przypraw solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Gruszkę przekrój, wytnij gniazdo nasienne, pokrój w cienkie plastry. Pomidory odsącz z oliwy. Chleb tostowy podpiecz i smaruj pastą z awokado, a na wierzchu układaj kawałki pomidorów i plastry gruszki.
*Wszystkie przepisy zaczerpnięte z bloga daylicooking.pl